APFM
APFM Actualitat
XVII trobada de la Premsa Forana a Algaida i elecció de la nova Junta Directiva
XVII trobada  1
XVII trobada  2
2     XVII trobada

L’Associació de la premsa forana de Mallorca s’ha reunit aquest dissabte dia 22 de maig al casal Pere Capellà d’Algaida, després de més d’un any de l’assemblea prevista i aturada per culpa de la pandèmia de covid-19. S’ha elegit una nova junta directiva i s’han lliurat els premis periodístics pendents.  

Les revistes de la Premsa Forana de Mallorca participaren en la XVII trobada de revistes a Algaida, convidats per la nova revista es Saig d’Algaida, Pina i Randa. La trobada es realitzà el dissabte 22 de maig de 2021 al casal Pere Capellà d’Algaida. 

La  recepció i trobada de les revistes va ser molt senzilla, atès que s’havien de complir amb totes les mesures de seguretat amb motiu de la covid-19. Per això, es va limitar l’assistència fins a 50 persones i es va haver de dur en tot moment la mascareta i mantenir la distància de seguretat. 

En l’assemblea, el president sortint de la junta directiva, Rafel Oliver, va fer un repàs de les principals tasques desenvolupades i va lloar el fet que, tot i la pandèmia de la Covid-19, s’han mantingut les 35 revistes associades. Abans de deixar el càrrec de president, Oliver va voler agrair la tasca de la junta directiva que ara acabava i de les anteriors per tota la feina feta.

Una vegada acabat els precs i preguntes, es va designar Rafel Puigserver de la revista es Saig com a nou president de l’Associació de Premsa Forana de Mallorca. L’entitat també va  renovar la seva junta directiva. En la nova etapa, a més de Rafel Puigserver, Tomeu Caldentey de la revista Bellpuig d’Artà exercirà la funció de vicepresident; Xavier Bestard de Caymaritx com a secretari; Magí Ferriol, de Fent Carrerany, de Maria de la Salut, com a tresorer; i en la funció de vocals Maria Antònia Ferrer, de Coanegra de Santa Maria, i Rafel Oliver, de N’Alí, d’Andratx, que ha exercit nou anys com a president.

El nou president, en el seu discurs d’entrada en la junta directiva de l’entitat va destacar que el valor com a patrimoni històric i periodístic que posseeixen les publicacions de la Premsa Forana, a banda del seu atractiu. Puigserver va apostar per s’intentarà aconseguir la total digitalització del corpus acumulat al llarg de dècades d’edició de publicacions per la major part de pobles de Mallorca en el marc de la Biblioteca Digital Científica de la UIB que, de fet, ja compta amb unes 270.000 pàgines de Premsa Forana escanejades, que són les més consultades d’aquesta gran hemeroteca en línia.

Rafel Puigserver també va parlar de la voluntat de la nova directiva de crear marca, de potenciar la presència de la Premsa Forana a les xarxes socials i en el món digital, sense deixar de banda el paper, com també de facilitar l’intercanvi de material entre les publicacions associades com es feia en els inicis de l’entitat. 

Està previst continuar convocant cada any els Premis Periodístics Premsa Forana i fer tot el possible per al manteniment de les 35 capçaleres existents i, si és possible, tal com ha dit, de fomentar la creació de noves publicacions de caràcter local.

Considera que tot el moviment periodístic generat durant els darrers 40 anys ha contribuït en gran manera a l’alfabetització en català de la població, i ha assegurat que no es pot dir que avui la situació sigui millor que quan es va posar en marxa l’associació. 

A l’acte també s’han lliurat els premis periodístics corresponents a l’any 2019, referits a treballs de l’any 2018. S'hi presentaren 53 treballs de 12 publicacions. La membre del jurat fou la periodista Joana Dols Pons, qui resolgué atorgar dits premis als següents treballs:

REPORTATGE:

  • Premi: BELLPUIG. “9 d’octubre de 2018, la torrentada del malson”. De: Bartomeu Caldentey. Número 1.008, octubre 2018.

  • Finalista: CAP VERMELL. “A partir d’una senalleta de lletra al British Museum”. De: Pere Cortada i Obrador. (9 articles d’agost a setembre 2018).

  • Finalista: FELANITX. “L’art de crear neules”. De: Gori Vicens. Número 4.128, desembre 2018.

ENTREVISTA:

  • Premi: COANEGRA. “Maria Morro, voluntària a Grècia”. De: Maria-Antònia Ferrer. Número 378, agost-setembre 2018.

  • Finalista: CAYMÀRITX. “Conversa amb una refugiada”. De: Pep Soler. Número V, agost 2018.

  • Finalista: DÍNGOLA. “Josep Valtònyc”. De: Miquel Puiggròs. Número 28, març 2018.

FOTOGRAFIA:

  • Premi: CAYMÀRITX. “Portada: El cor de Crist”. De: Marina Bestard. Número VI, novembre 2018.

  • Finalista: PORTO CRISTO. “Portada”. De: Guillem Ribot. Número 350, juliol 2018.

  • Finalista. FELANITX. “Portada: Cavallets”. De: Gori Vicens. Número 4.107, juliol 2018.

OPINIÓ:

  • Premi: BONA PAU. “La dona i la ciència”. De: Miquel Martorell. Número 781, març 2018.

  • Finalista. FENT CARRERANY. “La glosa d’en Xavier de l’Havana”. De: Xavier Ferriol. Número 383, juliol 2018.

  • Finalista: COANEGRA. “Pròleg tardà, el guiriGALL de les lletres”. De: Joana Maria. Número 371, gener 2018.

DISSENY:

  • Premi: SA SELLA. “Portada: Al·legoria de Tardor a Lledoners”. De: Guillem Mut i Jaume Perelló. Número 159, octubre-desembre 2018.

  • Finalista: LLUCMAJOR DE PINTE EN AMPLE. “Portada”. De: Antoni Garau. Número 413, octubre 2018.

  • Finalista: DIES I COSES. “Festes de Sant Roc 2018 a s’Alqueria Blanca”. De: Francesc Antich. Número 186, setembre-octubre 2018.