APFM
APFM Actualitat
La revista Perlas y Cuevas tanca després de 63 anys d'existència.
La revista Perlas y Cuevas tanca després de 63 anys d'existència.

Perlas y Cuevas de Manacor cessa la seva publicació després de 63 anys i 1429 números amb un servei exemplar i compromès amb Manacor i la seva comarca. El passat divendres 15 de desembre va tenir lloc l'acte final de Perlas y Cuevas que va servir d’homenatge i recordatori de la importantíssima tasca desenvolupada per la revista durant tots aquests anys. A l'acte hi participaren a més del mateix director de la publicació, Antoni Ferrer Vallespir, l'historiador manacorí Antoni Tugores, el president de la nostra entitat Rafel Puigserver Pou, la vicepresidenta del Consell de Mallorca i conselleria de Cultura Antònia Roca Bellinfante, el diputat manacorí Rafael Nadal Barceló i el batle de Manacor Miquel Oliver. L'acte fou presentat per la filòloga Magdalena Gelabert. 

Des del seu naixement un 24 de desembre de 1960, la revista ha estat molt més que una simple publicació; ha estat el testimoni fidel dels esdeveniments, les inquietuds i les alegries que han marcat la vida de Manacor. Amb un caire eminentment cultural, la revista ha estat un far que ha il·luminat els racons i moments de la nostra història, política, social i cultural. Però com diu l'actual director Antoni Ferrer Vallespir: tot té un principi i un final.

Perlas y Cuevas ha navegat durant tots aquests tres grans directors: mossèn Baltasar Pinya, Rafel Ferrer Massanet i Antoni Ferrer Vallespir fins al dia d’avui. Tots tres han mantingut viva la flama de la publicació malgrat els desafiaments, guiant-la a través d'èpoques de transformació i renovació. Malgrat els canvis inevitables dins del seu equip i col·laboradors, la revista ha mantingut l'esperit de servei públic amb informació local i de proximitat. 

Perquè al darrere d'una de les nostres revistes associades hem de reconèixer la tasca feta dels redactors, fotògrafs i col·laboradors de Perlas y Cuevas per la seva dedicació i passió al llarg dels anys. La seva feina ha estat imprescindible com també ho ha estat la dels maquetadors, dissenyadors i comercials, etc. Sense ells Perlas y Cuevas no hauria estat possible. Entre les fites de Perlas y Cuevas, destaca que fou la primera revista que utilitzà a Mallorca la impressió per sistema offset.

Tot i que aquesta estimada publicació rodi sa clau, les seves petjades restaran en altres revistes manacorines que continuen amb el mateix esperit, ja sigui en paper i en digital. A totes elles els deixa a totes elles la responsabilitat de narrar les vivències i de preservar el llegat d’aquest poble i els seus voltants.

Com a part de la Premsa Forana i com a fundadora de la nostra associació, Perlas y Cuevas ha estat una inspiració per a moltes altres publicacions. Una de les seves contribucions més destacades, la trobam expressada en el nostre logotip (la imatge inconfusible de Mallorca i les lletres de Premsa Forana que li donen forma). Aquesta marca és una herència que ens deixà Rafel Ferrer i que tots els mitjans associats a Premsa Forana publicam amb gratitud i honor.

El president de l'Associació de Premsa Forana, Rafel Puigserver va agrair públicament "la dedicació i el compromís de Perlas y Cuevas amb la nostra cultura, la nostra llengua i la informació de proximitat i la voluntat d’haver estat la veu del poble de Manacor." Aquest llegat comunicatiu que deixa el Perles i Coves com la coneixen a Manacor perdurarà en cada pàgina que s’ha escrit i en cada lector que us ha triat per informar-se, per aprendre o per inspirar-se.

Perlas y Cuevas publicarà el seu darrer número especial aquest divendres 22 de desembre amb una recopilació d'articles i els millors moments de l'acta de divendres passat.